Τοπική Κοινότητα Δρυόπης

Πατήστε για να μεγαλώσει
Το Ορθολίθι, ο ψηλότερος ορεινός
όγκος της Τροιζηνίας
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πανοραμική άποψη της Δρυόπης
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Η Εκκλησία, το κωδωνοστάσι & η πλατεία
του Ιερού Ναού Αγ. Χαραλάμπους
Πατήστε για να μεγαλώσει
Χαρακτηριστικό δείγμα της
λαϊκής παράδοσης από τη Δρυόπη
Πατήστε για να μεγαλώσει
Γραφικό σοκάκι από τη Δρυόπη
Πατήστε για να μεγαλώσει
Άποψη της Δρυόπης από ψηλά
Πατήστε για να μεγαλώσει
Παλιά πέτρινα σπίτια στη Δρυόπη
Πατήστε για να μεγαλώσει
Παλιός νερόμυλος
Πατήστε για να μεγαλώσει
Γραφικό προσκυνητάρι στη Δρυόπη
Πατήστε για να μεγαλώσει
Γραφική εικόνα από την παραλία της Καλλονής
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Φθινοπωρινές εικόνες από την
παραλία της Καλλονής
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Εικόνες από τα "Βοτσαλάκια" της Καλλονής
Πατήστε για να μεγαλώσει
Ψαροκάϊκο στην παραλία της Καλλονής
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πανοραμική άποψη της Νεράτζιζας


Δρυόπη

 

Πανοραμική φωτογραφία της Δρυόπης και τις θέες που εχει στον κόλπο της Επιδαύρου

 

Η πρώτη επίσημη καταγραφή της Δρυόπης έγινε το 1836, μετά την ίδρυση του νέου Ελληνικού Κράτους.

Η ιστορία της Δρυόπης ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια. Κατά την παράδοση πήρε το όνομά της από τον αρχαίο λαό των Δρυόπων, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στα Πελοποννησιακά παράλια κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Στην περιοχή έχουν βρεθεί ίχνη της αρχαίας πόλης των Δρυόπων (1400-1300 πΧ.).

 

Είναι ένα ιδιαίτερα γραφικό και ιστορικό ορεινό χωριό, γνωστό παλαιότερα και ως Κάτω Φανάρι. Η Δρυόπη και η γύρω περιοχή της έχει σημαντική συμμετοχή στους παλαιότερους, αλλά και νεότερους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους και έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος.

 

Σήμερα διαθέτει Αστυνομικό Σταθμό και Δημοτικό Σχολείο. Απέχει από το Γαλατά 23,5χλμ., με ωραιότερο σημείο του χωριού τη πλατεία του Ιερού Ναού του Αγίου Χαραλάμπους η οποία είναι μπαλκόνι στον Αργοσαρωνικό. Στη πλατεία του Αγίου Χαραλάμπους υπάρχει το Ηρώο των Πεσόντων και λίγο πιο πέρα ο βυζαντινός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου.

 

Στην Τοπική Κοινότητα της Δρυόπης ανήκουν ο οικισμός της Καλλονής, του Ευαγγελισμού, της Χώρας, της Νεράτζιζας, του Μύλου και της Νίσηζας.

 

Καλλονή

 

Πανοραμική φωτογραφία από τον παραθαλάσσιο οικισμό της Καλλονής στην Τροιζηνία

 

Ο οικισμός της Καλλονής βρίσκεται περίπου 20km μακριά από την πόλη του Γαλατά και είχε 828 κατοίκους. Θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, λίγες γραφικές ταβέρνες και σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες στην παραλία.
Στην Καλλονή λειτουργεί Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο, ιατρείο, φαρμακείο και parking σκαφών.

 

Η Καλλονή είναι ένας οικισμός, του οποίου το όνομα αποδίδει και την πραγματικότητα. Είναι μια περιοχή χτισμένη σε εξαιρετικού φυσικού κάλλους χαμηλή τοποθεσία, γεμάτη από πορτοκαλιές και λεμονιές.

 

Αποτελεί αγαπημένο παραθεριστικό προορισμό πολλών Αθηναίων, αλλά και άλλων επισκεπτών. Υπόσχεται πολλές φυσιολατρικές απολαύσεις, τόσο θαλάσσιες, όσο και πανέμορφες «αποδράσεις» προς την ημιορεινή και ορεινή ενδοχώρα.

 

Δίπλα σε όλον τον παραλιακό δρόμο της Καλλονής, πριν και μετά το λιμανάκι της, εκτείνεται η βοτσαλωτή παραλία της.

 

Στο λιμανάκι της υπάρχει υπάρχει αλιευτικό καταφύγιο για την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών αλιέων της περιοχής, καθώς επίσης και για τον ελλιμενισμό των σκαφών των επισκεπτών.

 

Ευαγγελισμός

 

Το γραφικό χωριό του Ευαγγελισμού (Σκαπέτι) στο οποίο πίσω του διακρίνεται το Ορθολίθι,
ο ψηλότερος ορεινός όγκος της Τροιζηνίας

 

Ο Ευαγγελισμός (Σκαπέτι) είναι ένα ημιορεινό χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο 270μ. πάνω από τη λίμνη της Ψήφτας, αριθμεί 171 κατοίκους και είναι κρυμμένο πίσω από τα βουνά. Ιδρύθηκε σε αυτό το σημείο από τους κατοίκους της παραλίας, που είχαν απηυδήσει από τις πειρατικές επιθέσεις, για να μη φαίνεται από τη θάλασσα. Γι' αυτό και η λέξη "Σκαπέτι", που είναι το παλιό όνομα του οικισμού, σημαίνει «κρυμμένο».

 

Κατά την παράδοση η παλιά ονομασία του χωριού, ¨Σκαπέτι¨ βγήκε από το εξής γεγονός. Κάποια Μεγάλη Παρασκευή οι κάτοικοι του χωριού περιέπαιξαν τον παππά, στελνοντάς του για φαγητό μια γουρουνοκεφαλή. Τότε εκείνος εξοργίστηκε, έσκισε τα ράσα του και τους είπε οργισμένος: «Να σκαπετήσετε (κρυφτείτε) από δω».

 

Πάντα κατά την παράδοση, αμέσως μετά πειρατές κατέστρεψαν το χωριό και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να φύγουν και να δημιουργήσουν το νέο οικισμό, στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

 

Σε σχετικά μικρή απόσταση από το Σκαπέτι είναι το κάστρο της Κοκκινιάς, που βρίσκεται στην μεσαία από τις τρεις κορυφές των Αδερών στα 700 μέτρα. Η πρόσβαση σ’ αυτό από το Σκαπέτι γίνεται μέσα από δύσβατους αγροτικούς δρόμους.

 

Το κάστρο της Κοκκινιάς ήταν το μεγαλύτερο σε έκταση μεσαιωνικό κάστρο της Τροιζηνίας, στην εποχή της Φραγκοκρατίας. Σήμερα από το Κάστρο αυτό σώζονται σκόρπιοι σωροί από λίθους. Στην βορειοδυτική του άκρη βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου.

 

Νεράτζιζα

 

Νεράτζιζα, ένας καταπράσινος παραθαλάσσιος οικισμός στη βορειοδυική Τροιζηνία

 

Η Νεράτζιζα είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός, που είχε 23 μόνιμους κατοίκους. Καταπράσινος προορισμός με τα δέντρα να φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και ιδανικός για οικογενειακές διακοπές.

 

Στη Νεράτζιζα, δίπλα στο δρόμο υπάρχει ο παλαιός Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, που έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο.

 

Μύλος

 

Μύλος, ένας όμορφος, παραθαλάσσιος οικισμός με βραχώδη, βοτσαλωτή παραλία στη βορειοδυτική Τροιζηνία

 

Ο Μύλος είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός, που είχε 11 μόνιμους κατοίκους. Διαθέτει μια βραχώδη, βοτσαλωτή παραλία και διάσπαρτα σπίτια με μεγάλα περιβόλια, δίπλα στο κύμα.

 

Νήσιζα

 

Νήσιζα, γραφικός, παραθαλάσσιος, παραθεριστικός οικισμός στη βορειοδυτική Τροιζηνία

 

Όμορφος παραθεριστικός οικισμός με ένα γραφικό παλιό ανεμόμυλο. Στη Νήσιζα η στεριά καταλήγει σε ένα ακρωτήρι που έχει δεξιά και αριστερά του δύο παραλίες με βότσαλο. Η δεξιά είναι πιο μικρή και ερημική, ενώ η αριστερή παραλία είναι μεγαλύτερη και βρίσκεται μπροστά στα λιγοστά σπίτια του οικισμού.

 

Κοντά στο ακρωτήρι της Νήσιδας, βρέθηκε προϊστορικός οικισμός, γεωμετρικό νεκροταφείο και φρούριο.

 

Χώρα

 

Η Χώρα (Χώριζα) είναι κυρίως ένας παραθεριστικός οικισμός που αριθμούσε 43 κατοίκους. Είναι ένα γραφικο ορεινό χωριό που βρίσκεται στη μέση της κοιλάδας, ανάμεσα στο όρος Ορθολίθι και την οροσειρά των Αδέρων. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται η οχυρή θέση της Χώριζας, από την οποία σώζονται λίγα ερείπια Μεσαιωνικής εποχής.