Τοπική Κοινότητα Τακτικούπολης

Πατήστε για να μεγαλώσει
Ο ιστορικός οικισμός της Τακτικούπολης
Πατήστε για να μεγαλώσει
Ο Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής
στην Τακτικούπολη
Πατήστε για να μεγαλώσει
Το Ηρώο στη κεντρική πλατεία
της Τακτικούπολης
Πατήστε για να μεγαλώσει
Ο Ιερός Ναός του Αγ. Κυπριανού
στην Τακτικούπολη
Πατήστε για να μεγαλώσει
Ο γραφικός ναϊσκος της Αγ. Σοφίας
στην Τακτικούπολη
Πατήστε για να μεγαλώσει
Υποστατικό στην περιοχή "Γερμανικών"
του Βιδίου
Πατήστε για να μεγαλώσει
Η περιοχή του Βιδίου
Πατήστε για να μεγαλώσει
Η παραλία "Ντελί" στην περιοχή
της Τακτικούπολης
Πατήστε για να μεγαλώσει
Η ειδυλλιακή παραλία της Ξηρολίμνης
στην περιοχή της Τακτικούπολης
Πατήστε για να μεγαλώσει
Η γραφική παραλία του Αγ. Νικολάου
στην περιοχή της Τακτικούπολης

Τακτικούπολη

 

Ο ιστορικός οικισμός της Τακτικούπολης κοντά στον Ισθμό των Μεθάνων και απέναντι από το Κάστρο του Φαβιέρου

 

Ο ιστορικός οικισμός της Τακτικούπολης, γνωστός παλαιότερα ως "Δάρα", συνδέεται με σημαντικά γεγονότα της Επανάστασης του Γένους. Υπήρξε χώρος ανασύνταξης των επαναστατικών δυνάμεων από το στρατηγό Φαβιέρο.

 

Η Τακτικούπολη βρίσκεται στο δρόμο που πηγαίνουμε από τους Αγίους Αποστόλους για τα Μέθανα, απέναντι από το Κάστρο του Φαβιέρου και λίγο πριν το στενό που οδηγεί στα Μέθανα. Στην κεντρική πλατεία της βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής και το Ηρώον των Πεσόντων, ο γραφικός Ναϊσκος της Αγίας Σοφίας και ο Ιερός Ναός του Αγίου Κυπριανού που έχει θαυμάσια θέα στον Αργοσαρωνικό κόλπο.

 

Η Τακτικούπολη βρίσκεται πάνω από την παραλία της Δάρδιζας και τα λιμανάκια της Ξηρολίμνης και του Αγίου Νικολάου με το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, χτισμένο το 1900 που στέκει πάνω στο κύμα.

 

 

Μεταμόρφωση

 

Η πολύ όμορφη αμμώδης παραλία της Δάρδιζας, κάτω από την Τακτικούπολη & την Μεταμόρφωση

 

Η Μεταμόρφωση, γνωστή και ως "Βαλαριό" που είναι η παλαιά ονομασία του χωριού, βρίσκεται πάνω από την παραλία της Ψήφτας και της Δάρδιζας και κατοικείται από 319 άτομα.

 

Στο τέλος της παραλίας της Μεταμόρφωσης, που συγκεντρώνει σημαντικό παραθεριστικό ενδιαφέρον το καλοκαίρι, βρίσκεται πάνω από την παραλία της Ψήφτας και την παραλία της Μεταμόρφωσης ("Μελίσσι").

 

 

Βίδι

 

Ειδυλλιακή εικόνα από το Βίδι, που είναι χτισμένο στη θέση του Αρχαίου Πώγωνα

 

Όπως ερχόμαστε από το Γαλατά, μετά τον οικισμό του Αγίου Γεωργίου, παραθαλάσσια υπάρχει ο γραφικός όρμος "Βίδι" που στους παλιούς χρόνους εθεωρείτο ότι ήταν το επήνειο της Τροιζήνας και ονομαζόταν λιμάνι του Πώγωνα (εκεί κατέπλευσε ένα μέρος του Ελληνικού στόλου πριν την ναυμαχία της Σαλαμίνας). Σήμερα, όλη η περιοχή αποτελεί χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο.

 

Μόλις φθάσουμε στο Βίδι, λίγο πριν το γεφυράκι στα δεξιά μας, υπάρχει η Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και αμέσως μετά, στα δεξιά μας, ένα μεγάλο ερειπωμένο κτίριο, παλαιό ξυλουργικό εργοστάσιο το οποίο αρχικά λειτούργησε ως ελαιοτριβείο, δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 1ου μισού του 20ου αιώνα. Ο δρόμος που περνά μπροστά του, διασχίζει την ενδοχώρα της περιοχής και καταλήγει στην Τακτικούπολη.

 

Κάθε 15 Αύγουστου γιορτάζει ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στο δρόμο μπροστά από την Εκκλησία, καθώς και στο προαύλιο πραγματοποιείται ένα μεγάλο πανηγύρι, στο οποίο υπάρχει το έθιμο να μοιράζουν χειροποίητες τηγανήτες.

 

 

Ακτή της Αγάπης

 

Ακτή της Αγάπης, ένας γραφικός, παραθαλλάσιος, παραθεριστικός οικισμός

 

Στο δρόμο που πηγαίνει για τα Μέθανα, αμέσως μετά την Τακτικούπολη, υπάρχει στα δεξιά παράκαμψη που κατηφορίζει και οδηγεί στην "Ακτή της Αγάπης". Είναι ένας γραφικός και πολύ ήσυχος όρμος, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει οικιστική ανάπτυξη, κυρίως από νέες παραθεριστικές κατοικίες.

 

 

Αγιος Κωσταντίνος

 

Ο οικισμός του Αγίου Κωνσταντίνου παλιά λεγόταν "Πασάς", γιατί εκεί είχε την έδρα του ο Τούρκος πασάς και έτσι ο οικισμός ήταν το διοικητικό κέντρο της περιοχής επί Τουρκοκρατίας. Μια Ενετική απογραφή του 1700 αναφέρει ότι τότε το χωριό αυτό είχε 82 κατοίκους.

 

Ο Άγιος Κωνσταντίνος βρίσκεται στα δεξιά του Εθνικού δρόμου, μεταξύ της διασταύρωσης της Τροιζήνας και των Αγίων Αποστόλων, πάνω στο ύψωμα.