ΑΝΩ ΦΑΝΑΡΙ

Πανοραμική άποψη από το Άνω Φανάρι, ορεινό χωριό με θέα στη θάλασσα, κάτω από το Ορθολίθι

Η πρώτη επίσημη καταγραφή του Άνω Φαναρίου έγινε το 1836, μετά την ίδρυση του νέου Ελληνικού Κράτους.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 470μ και μπορεί να συνδυάσει το βουνό με τη θάλασσα. Η θέα στον Κόλπο της Επιδαύρου είναι φανταστική. Λόγω του ξηρού κλίματος που έχει, τους παλαιότερους καιρούς κατέφευγαν πολλοί που υπέφεραν από άσθμα και διάφορες αναπνευστικές ασθένειες, προκειμένου να αποκατασταθεί η υγεία τους.

Αξίζει να περπατήσουμε στους δρόμους του χωριού για να το γνωρίσουμε καλύτερα. Η κεντρική Εκκλησία του είναι ο Αγιος Αθανάσιος και υπάρχουν επίσης οι παλαιοί Ναοί της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Νικολάου.

Στην περιοχή υπάρχουν ερείπια από οικισμό και τάφους της γεωμετρικής και ρωμαϊκής περιόδου, καθώς και κάστρου της κλασικής περιόδου, στο οποίο αργότερα ενσωματώθηκε φράγκικο φρούριο.

Από την Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου ξεκινά μονοπάτι που μας οδηγεί στο Κάστρο, που είναι μία από τις πέντε διασωζόμενες ως σήμερα μεσαιωνικές οχυρώσεις της Τροιζηνίας. Αναφέρεται σε πηγές του 15ου αιώνα, της εποχής δηλαδή που οι Παλαιολόγοι, μπροστά στον κίνδυνο της τουρκικής κατάκτησης, προσέφεραν οχυρές θέσεις στους Ενετούς.

Το Κάστρο έχει τραπεζοειδές σχήμα και καταλαμβάνει έκταση περίπου έξι στρεμμάτων. Είναι χτισμένο πάνω σε έναν απόκρυμνο βράχο και προστατεύεται από τις τρεις απόκρημνες πλευρές του βράχου στον οποίο είναι χτισμένο.
Κατοπτεύει μεγάλο μέρος της Τροιζηνιακής παραλίας και του κόλπου της Επιδαύρου, μέχρι τις ακτές της χερσονήσου των Μεθάνων. Τα διασωζόμενα τμήματά του έχουν αρχαία προέλευση, με αρκετές μεσαιωνικές προσθήκες και η ακριβής τους χρονολόγηση αποτελεί αντικείμενο αρχαιολογικών ερευνών. Ενδιαφέροντα είναι και τα άλλα ευρήματα της περιοχής, κυρίως τα ερείπια των οικισμών και κάποια ταφικά μνημεία.

Στο βορειοανατολικό άκρο του Κάστρου θα βρούμε το κατάλευκο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων.

Πάνω από το χωρίο βρίσκεται ο Κοκκινόβραχος, που είναι η είσοδος ενός φαραγγιού, γνωστού ως "Φαράγγι του Έρωτα", γιατί εκεί, σύμφωνα με τη μυθολογία, σκοτώθηκε ο Ιππόλυτος (γιος του Θησέα) έπειτα από τη συκοφαντική φήμη που διέδωσε η μητριά του Φαίδρα όταν απέκρουσε τον έρωτά της και τον ανάγκασε να τραπεί σε φυγή.

Αγία Ελένη

Ο γραφκός οικισμός της Αγίας Ελένης, στη βορειοδυτική ενδοχώρα, με έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον

Ο οικισμός της Αγίας Ελένης είναι το τελευταίο χωριό της Βορειοδυτικής Τροιζηνίας και βρίσκεται 3 χλμ. μετά τον Καρατζά. Πρόκειται για ένα ημιορεινό οικισμό που έχει θέα στο οροπέδιο της Αργολίδας και παλαιότερα ονομαζόταν "Μπάφι".

Η Εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης κτίστηκε στη θέση της παλαιάς Εκκλησίας το 1981. Στην περιοχή του οικισμού υπάρχει και το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδος, στους πρόποδες του λόφου της Πίγκας, που κτίστηκε το 1706 και κρίθηκε διατηρητέο μνημείο.

Απέναντι από το εκκλησάκι βρίσκονται τα ερείπια ενός παλαιού πέτρινου σπιτιού που ανήκε σε Αγά της περιοχής και στην κορυφή της Πίγκας έχουν βρεθεί τα ερείπια αρχαίας Ακρόπολης και απομεινάρια από Κυκλώπεια Τείχη.