Κοινότητα Μεγαλοχωρίου

ΤΟ ΒΑΘΥ
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
ΚΑΜΕΝΗ ΧΩΡΑ
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει

Μεγαλοχώρι

 

Το Μεγαλοχώρι είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, πάνω από το Βαθύ, με θέα τον κόλπο της Επιδαύρου

 

Στα δυτικά της χερσονήσου, σκαρφαλωμένο στον ηφαιστειογενή βράχο, πάνω από το Βαθύ, βρίσκεται το Μεγαλοχώρι, με τον κόλπο της Επιδαύρου να απλώνεται μπροστά του.

 

Είναι μικρός οικισμός με παλιά πέτρινα σπίτια και στην πλατεία του χωριού λειτουργούν πρωτότυποι ξενώνες για χαλάρωση και φυγή από την καθημερινότητα. Πρόκειται για αναπαλαίωση των αιθουσών του δημοτικού σχολείου, στην αυλή του οποίου προσφέρεται πρωινό με θέα στη θάλασσα. Στο Μεγαλοχώρι στις 2 Φεβρουαρίου γίνεται το πανηγύρι της Υπαπαντής του Χριστού.

 

Από το χωριό ξεκινά η πεζοπορική διαδρομή «Χελώνα – Καμένη Χώρα», 3.5 ωρών περίπου. Η Χελώνα είναι η υψηλότερη κορυφή της χερσονήσου, με υψόμετρο 740μ. Εδώ βρίσκονται στρογγυλές και παραλληλόγραμμες στέρνες, πιθανότατα Βυζαντινής εποχής.

 

 

Βαθύ


Το Βαθύ είναι ένα πολύ γραφικό ψαροχώρι με κλειστό λιμανάκι, που αποτελεί τόπο ελλιμενισμού
για κότερα, ιστιοπλοϊκά και άλλα σκάφη

 

Το Βαθύ είναι ένα μικρό ψαροχώρι, στη νοτιοδυτική πλευρά της χερσονήσου των Μεθάνων. Απέχει 21χλμ. (30 λεπτά) περίπου από τον Γαλατά - στο δρόμο για το κάστρο του Φαβιέρου και το σπήλαιο των Περιστεριών - και 7χλμ (10 λεπτά) από τα Μέθανα.

 

Βρίσκεται στον κόλπο της Επιδαύρου, απέναντι από την Καλλονή Τροιζινίας, κάτω από το Μεγαλοχώρι και το ηφαίστειο της Καημένης. Αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για πραγματικά ήρεμες και χαλαρές διακοπές. Μια όαση γαλήνης και ηρεμίας, από τις λίγες που έχουν απομείνει.

 

Το λιμανάκι του είναι καλά προστατευμένο από τους καιρούς και αποτελεί τόπο ελλιμενισμού για κότερα, ιστιοπλοϊκά και άλλα σκάφη. Είναι το αραξοβόλι του Σαρωνικού, όπου κάθε βράδυ βρίσκουν καταφύγιο αρκετά τουριστικά σκάφη. Στην προβλήτα του λιμανιού, μήκους περίπου 1000 μέτρων, περπατώντας ο επισκέπτης θα δει ανάμεσα στα απλωμένα δίχτυα των ψαράδων, ιστιοπλοϊκά και γιότ από τη μία μεριά, βαρκούλες και ψαροκάϊκα από την άλλη.

Το Βαθύ είναι γνωστό "ψαροχώρι", στο οποίο θα βρείτε γραφικά ταβερνάκια, με τα τραπεζάκια τους δίπλα στη θάλασσα, που προσφέρουν φρέσκο ψάρι από τους ντόπιους ψαράδες. Περιδιαβαίνοντας στην προκυμαία του λιμανιού η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψαριού στα κάρβουνα έρχεται να ενωθεί μ’ εκείνη της θάλασσας, για να σου δημιουργήσει μία διαφορετική αίσθηση που ίσως δεν έχεις ξανανοιώσει.

Γύρω από το λιμανάκι είναι κτισμένα τα σπίτια του χωριού και τα καταλύμματα που εκτείνονται προς την πλαγιά του βουνού, με τα ελαιόδεντρα να συμπληρώνουν το τοπίο φθάνοντας μέχρι τη θάλασσα, ενώ στις γύρω πλαγιές υπάρχουν μικροί αμπελώνες και λίγα οπωροφόρα δένδρα.

 

Το Βαθύ είναι ένα μέρος όλο ζωντάνια και χρώματα, γεμάτο κόσμο και ζωή, στο οποίο ο επισκέπτης θα ξεκουραστεί πραγματικά, θα ηρεμήσει και θα κολυμπήσει σε πεντακάθαρα νερά, μέσα σε ένα πολύ φιλόξενο και φιλικό περιβάλλον.

 

Οι φανοστάτες που φωτίζουν τον δρόμο και την παραλία διευκολύνουν τους επισκέπτες να απολαύσουν την νυχτερινή του βόλτα δίπλα στο κύμα στον παραλιακό δρόμο.

 

Θαυμάσιο είναι το ηλιοβασίλεμα στο Βαθύ, με τον ήλιο να δύει πίσω από τα βουνά της Κοιμωμένης, βάφοντας τον ουρανό και τη θάλασσα με πορφυροκίτρινα χρώματα, χαρίζοντας στον επισκέπτη μία νότα ηρεμίας και προτρέποντάς τον να απολαύσει το μπάνιο του στα πεντακάθαρο νερά της περιοχής.

 

Αντικρίζοντας τα ερείπια της Ακρόπολης των Αρχαίων Μεθάνων που ανακαλύφθηκε στο λόφο του Παλαιόκαστρου, με δέος μεταφέρεται πολλούς αιώνες πριν. Τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν ότι η θέση είχε κατοικηθεί συνεχώς από τους Νεολιθικούς χρόνους (5000π.Χ) ενώ ερείπια αρχαίων οικημάτων σώζονται και μέσα στην θάλασσα από την βυθισμένη πόλη των Μεθάνων.

 

Όλα τα κολπάκια που σχηματίζονται από το Βαθύ μέχρι την Κρασοπαναγιά προσφέρονται για υποβρύχιο ψάρεμα, αλλά και για ψάρεμα με καλάμι ή πετονιά από τα βράχια της ακτής.

 

Από το Βαθύ μπορείτε να επισκεφθείτε το ηφαίστειο στην Καμένη. Η ανάβαση μέχρι τον κρατήρα είναι εύκολη και η θέα από ψηλά φανταστική.

 

Στο Βαθύ ελλιμενίζονται και πολλά σκάφη όσων θέλουν να παρακολουθήσουν κάποια παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (45 λεπτά) και να τη συνδυάσουν με μπάνιο σε απάνεμες και μοναχικές παραλίες και φαγητό με πολύ καλό φρέσκο ψάρι.

 

 

Μεγαλο Ποτάμι

 

Το Μεγάλο Ποτάμι είναι ένα γραφικό χωριό με θέα στον κόλπο της Επιδαύρου

 

Το Μεγάλο Ποτάμι είναι ημιορεινό χωριό με παραδοσιακά στοιχεία, πάνω από το Βαθύ, με θέα τον κόλπο της Επιδαύρου. Αποτελεί και αυτό προορισμός μιας από τις δεκάδες πεζοπορικές διαδρομές του που είναι χαραγμένες στην χερσόνησο των Μεθάνων.

 

 

Καμένη Χώρα

 

Ο πιο γνωστός από τους κρατήρες του ηφαιστείου των Μεθάνων που βρίσκεται πάνω από το χωριό της Καημένης Χώρας

 

Η Καημένη Χώρα ή Καμένη είναι ημιορεινό χωριό με παραδοσιακά στοιχεία, πάνω από το Βαθύ, με θέα τον κόλπο της Επιδαύρου. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω σε ηφαιστειακό πέτρωμα, στους πρόποδες του Ηφαιστείου, με την πλαγιά του αν είναι διάσπαρτη από απολιθωμένη λάβα που αξίζει να δείτε.

 

Πάνω από το χωριό βρίσκεται ο πιο γνωστός κρατήρας του Ηφαιστείου των Μεθάνων, ένας από τους τριάντα που απαριθμεί. Η διαδρομή προς τον κρατήρα γίνεται από ένα μονοπάτι χαραγμένο στη λάβα και προσφέρει μια ωραία εμπειρία ανάβασης. Μπορεί κάποιος να κάνει πανέμορφες φυσιολατρικές διαδρομές στα αρχαία μονοπάτια της περιοχής.

 

Στον  παραδοσιακό οικισμό της Καμένης, τα σπίτια είναι χτισμένα ανάμεσα στους μαύρους όγκους της λάβας. Εδώ παρατηρείται το εξής παράξενο: Απέναντι  από τους μαύρους όγκους της σβησμένης λάβας, υπάρχουν τρύπες, μικρές και μεγάλες σπηλιές, οι οποίες το χειμώνα βγάζουν θερμό αέρα και έτσι μέσα σε αυτές βάζουν οι κάτοικοι τις κατσίκες και τα πρόβατά τους, για να ζεσταίνονται, ενώ το καλοκαίρι τις χρησιμοποιούν ως φυσικά ψυγεία για τη διατήρηση των τροφών τους ακόμη και σήμερα.