Εκδρομές σε Αρχαιολογικούς χώρους

Αρχαιολογικοί χώροι της Χερσονήσου των Μεθάνων

 

Μέθανα - Μεγαλοχώρι - Ακρόπολη των Αρχαίων Μεθάνων: Από τα Μέθανα πηγαίνετε στο Μεγαλοχώρι από το οποίο ξεκινά μικρός κατηφορικός πλακόστρωτος δρόμος αριστερά του οικισμού, που οδηγεί μέσα από ελιές και συκιές, στο Παλαιόκαστρο, την Ακρόπολη των αρχαίων Μεθάνων, με τα καλοδιατηρημένα από ηφαιστειακό πέτρωμα τείχη, και την καλοδιατηρημένη πύλη, η οποία χτίστηκε κατά τον 4ο με 3ο αι. π.Χ., από την εποχή του  Πελοποννησιακού Πολέμου. Λίγο πιο κάτω από την Ακρόπολη βρίσκεται και το ξωκλήσι του Αγ. Νικολάου του 15ου αιώνα.

 

Μέθανα - Μεγαλοχώρι - Θρονί: Επίσης πάνω από το Μεγαλοχώρι, εκτείνεται το οροπέδιο "Θρονί" στο οποίο βρισκόταν ένας πέτρινος θρόνος ως τις αρχές του περασμένου αιώνα. Κομμάτια του μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται στο Μουσείο του Πόρου. Στο Θρονί μπορούμε ακόμη να συναντήσουμε έναν καλοδιατηρημένο πύργο του 4ου αι. π.Χ και ερείπια ελαιουργείου του 3ου αι. π.Χ.

 

Μέθανα - Μεγαλοχώρι - Κορυφή της Χελώνας: Από το Μεγαλοχώρι ξεκινά λιθόστρωτο χωμάτινο μονοπάτι το οποίο μας οδηγεί στην Παναγίτσα, μια Βυζαντίνη Εκκλησία με όμορφες αγιογραφίες σε υψόμετρο 550 μέτρων, μετά από μία ώρα περπάτημα. Μετά από μια ακόμη ώρα φθάνουμε στον ακατοίκητο οικισμό της Παναγίτσας και συνεχίζοντας, μετά από μια ανηφορική διαδρομή φθάνουμε στην υψηλότερη κορυφή των Μεθάνων, τη Χελώνα (740 μ.), μετά από πεζοπορία 3,5 περίπου ωρών συνολικά. Στην κορυφή της Χελώνας βρίσκονται στρογγυλές και παραλληλόγραμμες στέρνες, πιθανότατα Βυζαντινής εποχής.

 

Μέθανα - Κοιλάδα του Σταυρόλογγου: Η κοιλάδα του Σταυρόλογγου βρίσκεται στο κέντρο της χερσονήσου και πήρε το όνομά της γιατί στην κοιλάδα αυτή διασταυρώνονται τα κυριότερα μονοπάτια της. Στην κοιλάδα αυτή υπάρχει ένας από τους παλιότερους κρατήρες ηφαιστείων στη χερσόνησο και μέσα στον ελαιώνα συναντάμε Αρχαίο Πύργο, καλοδιατηρημένο οικοδόμημα του 4ου αι.π.χ., με λαξευτές ηφαιστειακές πέτρες και μία εντυπωσιακή πύλη.

 

Μέθανα - Άγιος Νικόλαος: Από τα Μέθανα, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο φθάνουμε στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Κατά τον αρχαίο περιηγητή Παυσανία εμφανίστηκαν στην περιοχή του Αγίου Νικολάου ιαματικές πηγές επί της εποχής του Αντιγόνου του Γονατά (277-240 π.Χ), μετά την έκρηξη της Καμμένης. Υπήρχαν λουτήρες ενώ σώζονται λείψανα δεξαμενής Ρωμαϊκής εποχής. Επίσης αρχαιότητες υπάρχουν και στην τοποθεσία Μαγούλα, δυτικά του Αγίου Νικολάου Παλαιών Λουτρών.

 

Μέθανα - Αρχαιολογικός χώρος Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης: Ένας ακόμη αξιόλογος αρχαιολογικός χώρος, βρίσκεται στο λόφο που υπάρχει το εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, 1.5 χλμ από τα Μέθανα. Το 1990 στα θεμέλια της μικρής εκκλησίας ανακαλύφθηκε προϊστορικός οικισμός Μυκηναϊκής Εποχής του 14ου και 13ου αι. π.Χ. Σ’ ένα από τα κτίσματα του οικισμού βρέθηκαν αφιερώματα (ειδώλια και κοσμήματα), από τα οποία εκτιμάται ότι ήταν χώρος λατρείας προϊστορικής θεότητας, και πιθανόν του Ποσειδώνα. Τα ευρήματα της ανασκαφής εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο του Πόρου.

 

Μέθανα - Κυψέλη (Κοσώνα): Κατά μήκος της πορείας που καταλήγει στην ακτή, κάτω από το λόφο-κρατήρα της Κοσώνας υπάρχουν ψήγματα αρχαίου λιθόστρωτου και αρχαιότητες όπως επίσης και στο ύψωμα Ογά, ανατολικά της Κυψέλης, διασώζονται ερείπια μυκηναικής Ακρόπολης. Στην παραλία της Κυψέλης υπάρχουν ερείπια φρουρίου των κλασικών χρόνων με απομεινάρια αρχαίου ναού στο εσωτερικό του.

 

Μέθανα - Δριτσαίϊκα: Έξω από το χωριό της περιοχής "Δριτσαίικα" υπάρχουν υπολείμματα αρχαίας λιθοδομής του 4ου π.Χ. αιώνα. Πάνω από το νεκροταφείο των Δριτσεϊκων σώζονται ερείπια αρχαίου πύργου ή ιερού. Εκεί βρέθηκε η αρχαιότερη επιγραφή των Μεθάνων, και η ταφόπετρα του Ανδροκλή (600 π.Χ- Μουσείο Πόρου).

 

Μέθανα - Στενό - Πύργος του Φαβιέρου: 10 λεπτά από τα Μέθανα βρίσκεται ο στενός Ισθμός από τον οποίο ξεκινά η Χερσόνησος των Μεθάνων. Μόλις περάσουμε τον Ισθμό, αριστερά μας, στην κορυφή του λόφου βρίσκεται το κάστρο του Φαβιέρου, μεσαιωνικής εποχής με τέσσερις μικρούς πυργίσκους στις άκρες του, που κτίστηκε το 1826 στα ερείπια αρχαίου οχυρού του 5ου π.Χ. αι., που είχαν χτίσει οι Αθηναίοι (Νικίας) στον Πελοποννησιακό πόλεμο.

 

Στο νησάκι των Αγίων Αναργύρων: Το νησάκι των Αγίων Αναργύρων είναι μία μικρή χερσόνησος στην είσοδο της πόλης, απέναντι από τη Βρωμολίμνη και δίπλα στη Μαρίνα των Μεθάνων. Στο νησάκι βρίσκονται κάποια κατάλοιπα αρχαίας οχύρωσης της κλασικής και αρχαϊκής εποχής και κάτω από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων υπάρχουν ίχνη από τα Κυκλώπεια Τείχη του 6ου αι. π.Χ.