Κοινότητα Κουνουπίτσας

Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Άγιος Νικόλαος Μεθάνων
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Άγιος Γεώργιος Μεθάνων
Πατήστε για να μεγαλώσει
H Κουνουπίτσα
Πατήστε για να μεγαλώσει
Ηλιοβασίλεμα στην Κουνουπίτσα
Πατήστε για να μεγαλώσει
Τα γραφικά λιμανάκια Αγ. Γεωργίου
και Αγ. Νικολάου Μεθάνων
Πατήστε για να μεγαλώσει
Το τσιμεντένιο καράβι στο λιμανάκι
του Αγίου Γεωργίου
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Εικόνες από το χιονισμένο Μακρύλογγο
Πατήστε για να μεγαλώσει
Η θέα από το Μακρύλλογο

Κουνουπίτσα

 

Η Κουνουπίτσα είναι ο μεγαλύτερος ορεινός παραδοσιακός οικισμός της χερσονήσου των Μεθάνων

 

Βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Λουτρόπολης των Μεθάνων από την οποία απέχει μόλις 12km. Ορεινός παραδοσιακός οικισμός ο μεγαλύτερος της χερσονήσου, με τους κατοίκους της να ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. Από τα λίγα μέρη που μπορείς ακόμη να συναντήσεις γαϊδουράκια.

 

Χαρακτηριστικό του οικισμού είναι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα βυζαντινά εκκλησάκια, όπως το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου που είναι η ωραιότερη και παλαιότερη βυζαντινή εκκλησία της Τροιζηνίας - Μεθάνων. Άλλα εκκλησάκια είναι του Αγίου Γεωργίου, στη γιορτή του οποίου το χωριό γιορτάζει και γίνεται μεγάλο "πανηγύρι". Επίσης, αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη που διατηρεί τοιχογραφίες του 13ου αιώνα και το ξωκλήσι της Σωτήρος. Κοντά στην Κουνουπίτσα βρίσκεται και το εκκλησάκι των Αγίων Ασωμάτων. Η περιοχή της Κουνουπίτσας διακρίνεται για το πολύ καλό κλίμα της.

 

Η Κουνουπίτσα είναι η πατρίδα του οπλαρχηγού του 1821, Ιωάννη Δεδεγκίκα, γνωστός και ως Ντέντες. Ντέντες στα αρβανίτικα σημαίνει καλός, παπούλης, δηλαδή σεβάσμιος. Σώζεται ακόμη το πατρικό του σπίτι και το κανόνι που χρησιμοποιούσε στις μάχες του με τους Τούρκους, φυλάσσεται από τους συγγενείς του σαν κειμήλιο.

 

Άγιος Γεώργιος

 

Ο γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός του Αγίου Γεωργίου

 

Το γραφικό απάνεμο λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου με το τσιμεντένιο Γερμανικό πλοίο, βρίσκεται βορειοανατολικά της χερσονήσου Μεθάνων.

 

Μπορείτε να δείτε το τσιμεντένιο πλοίο, 45 μέτρων το οποίο ουσιαστικά αποτελεί τον λιμενοβραχίονα του λιμανιού. Πρόκειται για γερμανικό τσιμεντένιο καράβι που κατασκευάστηκε στον Β' παγκόσμιο πόλεμο και έμεινε στα αθαβή αυτού του λιμανιού.

 

Στον Άγιο Γεώργιο υπάρχουν καταλύμματα για διαμονή, όμορφα ταβερνάκια και η παραλία του είναι κατάλληλη για οικογένειες με παιδιά, καθώς τα νερά είναι ρηχά και προσφέρονται για ανέμελα παιχνίδια. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγ. Σωτήρα του 10ου αιώνα στην βορινή πλευρά του οικισμού και οι εκκλησίες του 18ου αι. Αγιος Γεώργιος και Μεταμόρφωση.

 

 

Άγιος Νικόλαος

 

Ο γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός του Αγίου Νικολάου

 

Σε απόσταση 11km από τη Λουτρόπολη Μεθάνων απλώνεται ο οικισμός του Αγίου Νικολάου. Παράλιος μικρός οικισμός, ο πλησιέστερος προς τα ηφαιστειακά βράχια από την βορεινή πλευρά της χερσονήσου. Η Εκκλησία του Αγ. Νικολάου έχει χτισθεί πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού.

 

Στο λιμανάκι του μπορείτε να δοκιμάσετε χταπόδι στα κάρβουνα, να γευτείτε ολόφρεσκο ψάρι και να χαρείτε ένα απολαυστικό μπάνιο και αν είστε και ερασιτέχνης ψαράς, τότε πρέπει να δοκιμάσετε και εδώ την τύχη σας.

 

Στον Άγιο Νικόλαο βρίσκεται και μια από τις διασημότερες ιαματικές πηγές, τα Λουτρά του Παυσανία. Μια πηγή την οποία αναφέρει στα κείμενά του ο Παυσανίας, με θειούχο νερό που θεωρείται η πλουσιότερη πηγή σε πυριτικό οξύ. Η θερμοκρασία των νερών κυμαίνεται γύρω στους 29,5 βαθμούς Κελσίου και ενδείκνυται για τη θεραπεία γυναικολογικών και δερματικών παθήσεων.

 

Στην περιοχή του Αγίου Νικολάου υπάρχουν ερείπια ρωμαϊκού κτίσματος προς χρήση λουτρών.

 

 

Μακρύλογγος

 

Ο Μακρύλογγος είναι ο ορεινότερος οικισμός της Χερσονήσου των Μεθάνων, χτισμένος στα 398μ.

 

Ο Μακρύλογγος είναι σήμερα ο ορεινότερος οικισμός των Μεθάνων, χτισμένος στα 398μ. και που κατά τους παλαιούς χρόνους ονομαζόταν Πάνω Μούσκα. Είναι ένας οικισμός που αποκτά ζωή κυρίως το καλοκαίρι. Στη διαδρομή προς το χωριό, απαραίτητη είναι η στάση στο κιόσκι που βρίσκεται δίπλα στο δρόμο και προσφέρει απίθανη θέα προς το Αγκίστρι και την Αίγινα.Γύρω υψώνονται οι δασωμένες κορυφές Χελώνα και Πρ. Ηλίας καθώς και ο βυθισμένος σχεδόν κρατήρας του ηφαιστείου. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, από την πλατεία του χωριού ξεκινά η διαδρομή "Μακρύλογγος – Προφήτης Ηλίας".

 

 

Παλαιά Λουτρά

 

Μετά τον Άγιο Νικόλαο, ο δρόμος που ανηφορίζει μέσα στο πευκοδάσος, καταλήγει στα Παλαιά Λουτρά. Παλαιά Λουτρά ή Κάτω Μούσκα σε παλαιές αναφορές, είναι ο μικρός οικισμός βορειότερα του Μακρύλογγου, με τα ταπεινά χωριατόσπιτα. Λέγεται πως ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα του Γεώργιου Μπάτη, συνθέτη του ρεμπέτικου τραγουδιού.