ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ (Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος | 5.75 χλμ.)


Από τα Μέθανα ακολουθούμε το δρόμο που οδηγεί στον Άγιο Γεώργιο (υπάρχουν ταμπέλες που μας καθοδηγούν από το λιμάνι). Σε απόσταση περίπου 350μ. από τα Μέθανα συναντάμε διασταύρωση όπου υπάρχουν ταμπέλες που δείχνουν αριστερά προς το χωριό Κυψέλη.

Αν συνεχίσουμε ευθεία μετά από 1 χλμ περίπου διαδρομής στον ασφαλτόδρομο θα καταλήξουμε στην όμορφη και αμμουδερή παραλία της Λιμνιώνας.

Στη διασταύρωση κάνουμε αριστερά προς Κυψέλη. Ο δρόμος που ακολουθούμε ανηφορίζει απότομα με συνεχείς στροφές και η θέα προς τον Πόρο και την Αίγινα μας αποζημιώνει.

Σε 1.3 χλμ από την τελευταία διασταύρωση, φεύγει στα αριστερά μας στενός τσιμεντόδρομος τον οποίο και ακολουθούμε. Αμέσως μετά από 20-30 μέτρα συναντάμε στα δεξιά μας μικρό χωματόδρομο τον οποίο και ακολουθούμε. Αυτός οδεύει αρχικά παράλληλα με την άσφαλτο αλλά μετά ξεμακραίνει και γίνεται λιθόστρωτο μονοπάτι, το οποίο μετά από 200 μέτρα περίπου μας οδηγεί στις μυκηναϊκές ανασκαφές.

Εκεί υπάρχει και η Εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στα θεμέλια της οποίας βρέθηκε ένα από τα σημαντικότερα Μυκηναϊκά Ιερά στην Ελλάδα.
Από το ΜυκηναΊκό Ιερό για να πάμε στην παραλία Προ συνεχίζουμε την πορεία μας στην ίδια κατεύθυνση, συναντάμε χωματόδρομο τον οποίο και ακολουθούμε. Μετά από 100μ. ο χωματόδρομος τελειώνει σε διασταύρωση (Α) στην οποία κάνουμε δεξιά ακολουθώντας μικρό χωματόδρομο.

Μετά από 150μ. ο χωματόδρομος τελειώνει και συνεχίζουμε την πορεία μας σε ένα πολύ όμορφο αρχαίο λιθόστρωτο μονοπάτι το οποίο βρίσκουμε λίγα μέτρα αριστερότερα από το τελείωμα του χωματόδρομου.
Το μονοπάτι, το οποίο έχει μήκος περίπου 300μ., περνά μέσα από πεζούλες με ελιές, συναντά μια μικρή πηγή νερού -εκεί χρειάζεται λίγη προσοχή γιατί λόγω του νερού υπάρχει πυκνή βλάστηση και οι πέτρες γλιστρούν- και καταλήγει στον κεντρικό ασφαλτόδρομο προς την Κυψέλη.

Εκεί κάνουμε αριστερά και ακολουθούμε τον ασφαλτόδρομο για 200μ., μέχρι που συναντάμε διασταύρωση, στην οποία κάνουμε δεξιά ακολουθώντας εγκαταλειμμένο αγροτικό δρόμο που κατηφορίζει παράλληλα με μια ρεματιά. Ο δρόμος σταδιακά στενεύει και μετά γίνεται μονοπάτι. Στα 160μ. συναντάμε διακλάδωση.
( Αν στη διακλάδωση κάνουμε δεξιά, τότε σε 150μ. συναντάμε αρχαία στέρνα η οποία έχει ακόμη νερό και στη συνέχεια το μονοπάτι κλείνει από την πυκνή βλάστηση. )

Αν στη διακλάδωση κάνουμε αριστερά, τότε το μονοπάτι διασχίζει το ρεματιά και μετά από άλλα 80μ. καταλήγει σε πεζούλες με ελιές. Από εκεί συνεχίζουμε προς τη θάλασσα με μονοπάτι που συναντάμε στην πρώτη πεζούλα αλλάζοντας την πορεία μας από 90 μοίρες σε 120 μοίρες περίπου. Το μονοπάτι είναι πολύ φαρδύ, φανερό και κατεβαίνει προς την ακτή. Η παραλία στην οποία καταλήγουμε αναφέρεται από τους ντόπιους ως παραλία Προ. Πίσω μας υψώνεται επιβλητικός ο κρατήρας της Κοσσώνας. Στα 90μ. από την ακτή, αν κάνουμε δεξιά σε ένα πλάτωμα συναντάμε αρχαιότητες, στις οποίες περιλαμβάνεται και ένα θολωτό κτίσμα. Τόσο το πλάτωμα αυτό όσο και οι πεζούλες με τις ελιές είναι καλά σημεία για στάση ή κατασκήνωση. Η διαδρομή που περιγράψαμε έχει μήκος περίπου 3 χλμ.

----------------------------

Αν στη διασταύρωση (Α) που υπάρχει λίγο μετά τον Αρχαιολογικό χώρο της Εκκλησίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένηςκάνουμε αριστερά, τότε μπορούμε να επιστρέψουμε στα Μέθανα, μετά από 7,6 χλμ., ακολουθώντας μια διαδρομή διαφορετική από εκείνη που χρησιμοποιήσαμε για να έλθουμε. Κάνοντας αριστερά, μετά από 150μ. καταλήγουμε σε τσιμεντόδρομο τον οποίο ακολουθούμε για λίγα μέτρα δεξιά και μετά ξανακάνουμε αριστερά.
( Μετά από 250μ. περίπου συναντάμε δρόμο ο οποίος φεύγει λοξά δεξιά προς τα πίσω, που αν τον ακολουθήσουμε, θα οδηγηθούμε σε πολύ όμορφο λιθόστρωτο μονοπάτι, το οποίο διατρέχει τις πεζούλες με τις ελιές που υπάρχουν σε όλη την έκταση της πλαγιάς του ηφαιστειακού λόφου της Τσονάκας. Η θέα από εκεί είναι πολύ όμορφή και μια παράκαμψη αξίζει τον κόπο. )

Συνεχίζοντας ευθεία, βλέπουμε τα Μέθανα από ψηλά και έχουμε καταπληκτική θέα προς τον Πόρο. Μετά από 650μ. ο δρόμος που ακολουθούμε γίνεται άσφαλτος και μετά από άλλα 450μ. περνάμε από ένα μικρό γεφυράκι και καταλήγουμε στον οικισμό του Αγίου Χαράλαμπου. Ο δρόμος που ακολουθήσαμε τελειώνει εκεί. Αν κάνουμε αριστερά, κατηφορίζουμε προς τα Μέθανα, μετά από 950μ. περίπου. Στην πορεία μας συναντάμε το Εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και αν κάνουμε δεξιά καταλήγουμε στην Εκκλησία του Αγ. Χαράλαμπου.