Διαδρομές μέσα σε ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον με θαυμάσια θέα
Στην Τροιζηνία η μορφολογία του εδάφους βοήθησε να δημιουργηθεί στην περιοχή ένα πολύ όμορφο καταπράσινο φυσικό περιβάλλον ανάμεσα στους λόφους, στις κοιλάδες και στα χαμηλά οροπέδια της.
Αυτή η περιοχή, που χαρακτηρίστηκε ως περιοχή φυσικού κάλλους, αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για πεζοπορικές και ορειβατικές εκδρομές, ανάμεσα σε αρχαιότητες, αξιοθέατα, μεσαιωνικά κάστρα, σε ορεινά χωριά, παλαιά μοναστήρια, μοναδικά γραφικά εκκλησάκια και παραθαλάσσιες περιοχές. Έτσι αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες του εναλλακτικού τουρισμού.
Το περιηγητικό ενδιαφέρον μέσα από τα μονοπάτια είναι πολύ σημαντικό, γιατί μπορεί ο επισκέπτης να συνδυάσει την πεζοπορία με τη μελέτη της μοναδικής χλωρίδας της περιοχής.
Αυτή η εναλλακτική μορφή του τουρισμού δεν περιορίζεται μόνο στους θερινούς μήνες, αλλά κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο που οι θερμοκρασίες δεν είνια υψηλές. Σε αυτό βοηθά πολύ και το οδικό δίκτυο, στο οποίο οι περισσότεροι δρόμοι είναι ασφαλτοστρωμένοι ακόμα και στα μεγάλα υψόμετρα.
Μπορεί να περιηγηθείτε μέσα στο Λεμονοδάσος, μια περιοχή που είχε πάνω απο 30.000 λεμονιές, πορτοκαλιές, με διάσπαρτες ταβερνούλες και με πολλά νερά και νερόμυλους ή να περπατήσετε στον παραλιακό δρόμο από την Πλάκα μέχρι το Γαλατά.
Ακολουθώντας τη βόρεια παράκτια διαδρομή, 3 περίπου χιλιόμετρα μετά το Γαλατά, θα βρείτε σημαντικά ταφικά μνημεία (θολωτοί τάφοι του 15ου - 16ου αι. π.Χ., αρχαϊκό επιτάφιο μνημείο του 6ου αι. π.Χ., γνωστό ως «Μνημείο Πραξιτέλους» κ.α.) και ίχνη οχυρωμένης Μυκηναϊκής Ακρόπολης με φρουριακή χρήση κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους και θαλαμωτούς τάφους στην ευρύτερη περιοχή. Σε μικρή απόσταση νοτιότερα βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος της Απάθειας, όπου βρέθηκε μυκηναϊκό νεκροταφείο, ελληνιστικό κτίσμα με ληνό, υπαίθριος χώρος αγροτικής λατρείας κ.α.
Από τη διασταύρωση της Τροιζήνας μπορείτε να περπατήσετε μέχρι τα Γερμανικά στο Βίδι, που στους παλιούς χρόνους εθεωρείτο ότι ήταν το επήνειο της Τροιζήνας και ονομαζόταν λιμάνι του Πώγωνα.
Από τον υδροβιότοτπο της Ψήφτας μπορέιτε να ακολουθήσετε το παραλιακό δρόμο περνώντας από τις παραλίες Μελίσσι, της Δάρδιζας, το λιμανάκι της Ξηρολίμνης, μέχρι να καταλήξουμε στο γραφικό λιμανάκι του Αγίου Νικολάου.
Ο δρόμος που ξεκινα από την κεντρική πλατεία του χωριού της Τροιζήνας, μετά από 5-10 μέτρα διακλαδίζεται.
Κάνοντας αριστερά πηγαίνουμε αρχικά μετά από 1.5 χλμ., στην Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίου, ενώ μετά από 3 περίπου χλμ από την πλατεία στην Ιερά Μονή της Κεχαριτωμένης Θεοτόκου. Στη συνέχεια ο δρόμος, μετά από 200 μέτρα, τερματίζεται στο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα. Από εκεί ξεκινά ένα όμορφο μονοπάτι μέσα στο δάσος, περίπου 700 μέτρων, που μας οδηγεί στο μικρό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον.
Κάνοντας δεξιά πηγαίνεις προς το Διαβολογέφυρο και τις αρχαιότητες της Αρχαίας Τροιζήνας.
Μετά από 600 μέτρα, σε βατό χωματόδρομο, φθάνουμε σε μία διασταύρωση, στην οποία βρίσκεται η Πέτρα του Θησέα. Εκεί ο δρόμος, ευθεία, πηγαίνει προς τον Αρχαιολογικό χώρο και το Ιερό του Ιππόλυτου ενώ αριστερά προς την Αρχαία Ακρόπολη και το Διαβολογέφυρο.
Πηγαίνοντας στην αριστερή κατεύθυνση, μετά από λίγα μέτρα, θα δούμε στα δεξιά μας το Ιερό των Μουσών και στη συνέχεια, μετά από 200 περίπου μέτρα, πηγαίνουμε στην Αρχαία Ακρόπολη, στη θέση της οποίας χτίστηκε το Μεσαιωνικό Κάστρο της Τροιζήνας.
Από τον οχυρωματικό περίβολο και το διατείχισμα της Αρχαίας Πόλης, σώζονται μόνο ορισμένα τμήματα με το πιο χαρακτηριστικό από αυτά τον Πύργο του Διατειχίσματος, πάνω από τον οποίο βρισκόταν η περιοχή της Αρχαίας Ακρόπολης με το Βασιλικό Παλάτι.
Πηγαίνοντας ευθεία στη διασταύρωση της Πέτρας του Θησέα ακολουθούμε το δρόμο προς τον Αρχαιολογικό χώρο και στα 200 μέτρα συναντούμε το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, που είναι κτισμένο στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς της Τροιζήνας.
Συνεχίζοντας, μετά από περίπου 600 μέτρα, φθάνουμε στον αρχαιολογικό χώρο και το Ιερό του Ιππόλυτου, που βρίσκονταν έξω από τα τείχη της Αρχαίας Τροιζήνας.
Στον ίδιο χώρο υπάρχει και ένα σημαντικό χριστιανικό μνημείο, στα βορειοδυτικά της Αρχαίας Πόλης, στην θέση Επισκοπή. Εκεί βρίσκονται τα ερείπια της παλιάς χριστιανικής επισκοπής η οποία αποτελούσε κατά τον Μεσαίωνα έδρα του επισκόπου της Τροιζήνας.
Από το Σκαπέτι μπορεί να οδηγηθείτε μέσα από δύσβατους αγροτικούς δρόμους στο κάστρο της Κοκκινιάς, που βρίσκεται στην μεσαία από τις τρεις κορυφές των Αδερών στα 700 μέτρα.
Από την Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στο Άνω Φανάρι ξεκινά μονοπάτι που μας οδηγεί στο Κάστρο, που είναι μία από τις πέντε διασωζόμενες ως σήμερα μεσαιωνικές οχυρώσεις της Τροιζηνίας, έχει τραπεζοειδές σχήμα και καταλαμβάνει έκταση περίπου έξι στρεμμάτων.
Στο Άνω Φανάρι, πάνω από το χωρίο, μπορεί να περπατήσετε μέχρι τον Κοκκινόβραχο που είναι η είσοδος ενός φαραγγιού γνωστού ως "Φαράγγι του Έρωτα".