Η περιήγηση της νοτιοανατολικής Τροιζηνίας ξεκινά από τη Σαρωνίδα, που αριθμεί 24 μόνιμους κατοίκους και βρίσκεται 12 χλμ. από τα όρια του Νομού Αργολίδας και 8 χλμ. από το Γαλατά.

Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, από το Μετόχι προς το Γαλατά, συναντάμε πολλές ερημικές, μεγάλες ή ανοικτές βοτσαλωτές και αμμουδερές παραλίες.

Πριν φθάσουμε στα Βλαχάϊκα υπάρχει δεξιά μας μια μικρή χερσόνησος με το εκκλησάκι της Παναγίας στο κέντρο της, το οποίο έχει πολύ όμορφη θέα στην Ύδρα.

Τα Βλαχαίϊκα είναι το βορειότερο άκρο της ανατολικής Τροιζηνίας. Στο βάθος αριστερά βρίσκεται το νησάκι Σουπιά, στο οποίο έχουν βρεθεί αρχαία ευρήματα.

Προχωρώντας συναντάμε ένα συγκρότημα κατοικιών στο Φουρκαρί και στη συνέχεια αντικρίζουμε στο βάθος αριστερά το λόφο της χερσονήσου του Αγίου Αθανασίου με το ομώνυμο εκκλησάκι στην κορυφή του. Το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου έχει κτιστεί μέσα στα ερείπια παλαιού μεταβυζαντινού φρουριακού μοναστηριακού συγκροτήματος. Από το σημείο αυτό η θέα είναι πολύ όμορφη και προς την ΄Υδρα και προς το νησάκι Σουπιά.

Ανατολικά από τον Αγιο Αθανάσιο βρίσκεται ο οικισμός Περγάρι και πιο ανατολικά η όμορφη βοτσαλωτή παραλία Μπούφη.

Στιγμές καλοκαιρινής ξεγνοιασιάς στις φιλόξενες παραλίες της νοτιοανατολικής Τροιζηνίας

Λίγο πριν φθάνουμε στην περιοχή Τσελεβίνια βρίσκονται τα απομεινάρια ενός παλιού ναυτικού κάστρου, στην κορφή του οποίου υπάρχει ένα όμορφο βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίτσας. Κοντά του βρέθηκαν αρχαία ευρήματα, ακροκέραμοι και κιούπια, που εκτίθενται στο Μουσείο του Πόρου.

Σε όλη την ανατολική Τροιζηνία υπάρχουν μαρτυρίες ότι η περιοχή κατοικήθηκε από τα αρχαία χρόνια. Τα ερείπια που βρέθηκαν στο Κοκορέλι και το Μόδι μαρτυρούν ότι η περιοχή ήταν ενωμένη με την Καλαυρία και το Μόδι, αλλά μια καταβύθιση τις χώρισε.

Στη συνέχεια βρίσκονται τα νησάκια Τσελεβίνια, Σπαθύ και Σκυλλί, απέναντι από ένα πανέμορφο τοπίο.

Μετά το κάστρο στα Τσελεβίνια, με κατεύθυνση προς τα Μπισιαίϊκα, μετά από 1.5 περίπου χλμ. φθάνουμε στην όμορφη μεγάλη αμμουδιά της Ψιλής Άμμου.

Ο παραλιακός δρόμος περνά από τη Σαρωνίδα, αφήνοντας δεξιά μας τον οικισμό των Άνω Μπισιαίϊκα και πιο κάτω, παραλιακά, τα Κάτω Μπισιαίϊκα, με τη γραφική τους παραλία.

Ο δρόμος από το Μετόχι στο Γαλατά ξαναεπιστρέφει παραλιακά και συναντάμε πολλούς μικρούς γραφικούς κολπίσκους με όμορφες μικρές αμμουδερές ή βοτσαλωτές παραλίες μέχρι να φθάσουμε σε μια στενόμακρη παραλία με βότσαλο και άμμο, ακριβώς κάτω από το δρόμο, την 'Αρτιμο.